Alle Beiträge von Gideon

Farligt för din hund

Förra vintern fick ena av mina hundar i sig råttgift, vilken blev en både dyrbar och stressande upplevelse. Turligt nog var hunddagisfröken otroligt snabb att få tag i valpen, kasta in henne i bilen och störta iväg till veterinären. Den här gången gick allting bra och min hund fick inga skador, men det fick mig att fundera över hur många vardagliga saker det finns som vi människor älskar och äter ofta, men som kan vara direkt livsfarliga för din hund. Jag har listat sex livsmedel och andra ämnen som din hund absolut inte skall få i sig, men det finns förstås många fler. Försäkringsbolagen, t ex Agria, brukar ha bra information på sina hemsidor, så där kan det vara bra att läsa på.

1. Choklad & kakao
De flesta hundar älskar choklad, men kakaon innehåller teobromin som är mycket skadligt för hundar, även i små mängder. Symptomen är bland annat kräkningar, darrningar, feber, ökad törst och hjärtklappning.

2. Vindruvor & russin
Både vindruvor, russin och korinter är skadliga för hundar och kan i värsta fall orsaka njursvikt. Symptom att hålla koll på är ökad törst, kräkningar, diarré, apati och buksmärtor.

3. Värktabletter
Ge aldrig din hund värktabletter utan att konsultera din veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till att din hund blir förgiftad.

4. Jäst & deg
Om din hund får i sig jäst eller deg, kan denna börja jäsa i magen och faktiskt orsaka alkoholförgiftning och berusning. I måttliga mängder är detta inte livshotande, men det är naturligtvis mycket obehagligt för hunden. Håll utkik efter vinglighet och ostadighet om din hund har fått i sig jäst.

5. Glykol
Glykol lär ha en sötaktig smak och många hundar tycker det smakar fantastiskt gott. Både kylarvätska och spolarvätska till bilar innehåller glykol och detta är mycket giftigt även i små mängder. Glykolen bildar kristaller i njurarna och vanliga symptom är ökad törst, vinglighet och nedsatt njurfunktion. Ta dig genast till en veterinär om du misstänker att ditt husdjur har fått i sig glykol!

6. Xylitol
Med dagens alla lättprodukter har sötningsmedlet Xylitol blivit mycket vanligt och finns till exempel i tandkräm, läsk och godis. Xylitol sänker blodsockernivån hos hunden och kan framkalla kräkningar, diarré, kramper och skakningar.

Som hundägare är det bra att vara påläst om vad som är farligt för din hund innan olyckan är framme. Själv har jag satt upp en lista med farligheter på insidan av skafferidörren för att alltid ha nära till information om jag misstänker att de har glufsat i sig något de inte borde. Hundar är smarta på alla möjliga vis, men inte när det gäller den egna hälsan!

Hur gör du för att hålla koll på att din hund inte får i sig något skadligt? Dela gärna med dig av dina råd i kommentarerna!

 

Hjälpa elefanterna

rosa betarLäste detta och har lite blandade känslor inför det. Enligt bloggen så ska det vara möjligt att färga betarna på elefanter, noshörningar och andra djur som dödas för sina betar. Det ska tydligen vara en färg som blir permanent på betarna och som färgar dem rosa. Detta ska göra elfenben osäljbara tydligen.

Men enligt denna bloggen så kommer denna lösningen att dels vara för dyr och dels stressa elefanterna på ett ohälsosamt sätt.

Jag ser poängen i båda scenarierna….. men borde det inte gå att kanske försöka utveckla idén? Att det på något sätt skulle gå att missfärga betarna utan att stressa djuren för mycket. Vet inte hur det skulle vara möjligt, men någon borde väl kanske kunna komma på något?

Så jag antar att en delmålslösning är att se till att skänka mer pengar till WWF så att det finns resurser som kan komma på en bra lösning på problemet, eller? :)

Tänk på att det är varmt även för djuren!

svalka av djurenNu när sol och värme har hittat hit är det lätt att vi glömmer bort våra djurvänner. Vi vill gärna vara vid stranden och svalka av oss njuta av solens varma strålar.

Jag vill bara passa på att påminna om att det är varmt för djuren också och de har inte samma möjligheter att svalka ner sig som vi har.

Vatten är oroligt viktigt!!  De till att de har svalt och friskt vatten hela dagen. Om du normalt bara byter vatten en eller två gånger om dagen kan du nu behöva göra det dubbelt så många gånger.

Det kan också vara skönt för djuren att bli avsköljda med svalt, inte kallt vatten, eller avtorkade med en sval fuktig trasa. Du kan sätta igång en vattenspridare vissa tider så kan djuren själva välja om de vill svalka av sig eller inte.

Så om du har djur i inhägnader, löplinor eller liknande så se till att de alltid har skugga någonstans oavsett tid på dagen. Sätt upp ett parasoll eller annat som kan skydda om det inte finns naturligt.

Även djurens matlust kan gå ner under dagen för att de tycker att det är för varmt för att äta. Om detta sker så se till att de får tillräckligt med mat på kvällen om de ätit dåligt under dagen.

Tänk även på våra djurvänner ute i naturen som inte har en husse och matte som tar hand om dem. Skadar inte att ställa ut lite vattenskålar och lägga ut lite sallad om annan mat. När det är varmt och torrt kan både vatten och mat torka ut för de vilda djuren.

Ta hand om din hund i värmen!

Ok, den riktiga värmen har inte kommit ännu men det betyder ändå inte att det kan vara för varmt för din hund, speciellt i bilen!

Om du ser att din hund börjar flämta och få röda munslemhinnor så är detta ett tecken på värmeslag. Andra tecken är att hunden blir apatisk. Större hundar klarar generellt värme sämre än mindre hundar. Även ålder, fetma, sjukdom och ras påverkar hur känslig hunden är för värme.

Om din hund visar något av dessa symtom så försök kyla ner den med blöta handdukar eller kallt vatten. Var försiktig bara, det är inte bra om hunden kyls av för fort. Om hunden har diarré och kräkningar bör du kontakta en veterinär.

Ibland måste man självklart ha med sig sin hund i bilen, men försök då i största möjliga mån att åka tidigt på morgonen eller senare på kvällen när solen inte bränner så mycket. Se också till att du har med dig färskt och kallt vatten om ni ska åka längre sträckor och rasta hunden ofta, gärna vid en sjö eller liknande så den kan kyla ner sig.

Om du ser någon som har lämnat sin hund i bilen så ring polisen på 114 14, om du inte hittar ägaren så klart.

värme i bilen

Privat fundering…..

Jag sitter här och funderar lite på detta med smslån och snabblån och allt vad det heter. Just nu är jag ju timanställd så min inkomst varierar beroende på vilken månad det är.

Så jag funderar på en sak, om man inte har en fast anställning kan man då ta ett lån? Jag vet ju att jag inte kan det på vanliga banker. Men om jag fattar rätt när jag läster på om microlån så verkar det ju inte vara några problem så länge jag betalar tillbaka inom 30 dagar. Detta hade ju varit perfekt för jag jobbade mycket i mars, men som timanställd så får jag ju betalat för mars i april.

Ah, jag känner mig lite vild and crazy, jag testar. Det kan ju inte bli mer än fel eller hur?

Ha en trevlig påsk på er!

glad påsk

Ta hand om din katt

Katter 1Detta inlägg kommer att handla om lite enkla saker att tänka på för dig som är kattägare.

* Katter vill ha fin och bra mat. För att en katt ska må bra behöver den riktigt fin och bra mat. Detta eftersom katter i det vilda är jägare och därför tillhör toppen av näringskedjan. Så lägg några extra slantar på din katts mat.

* Katter behöver aktiveras. Det är som sagt jägare och är anpassade för jakt där de rör sig mycket, explosiva rusher och klättra. Så för att din katt ska må bra så behöver de att du leker med den, att den har leksaker och möjlighet att klättra.
Raskatter har dock inte riktigt lika stort behov av detta, som till exempel bondkatter, då de är framavlade för att vara innekatter.

* Katter vill ha flera ställen de åter och dricker på. När de är jägare så har de stora revir som de strövar runt i men olika drickplatser. Så ha gärna skålar på flera ställen för din katt.

* Ge helt blötfoder. När katter i det fria strövar runt i sina revir kan vatten vara en bristvara. Men eftersom katter är köttätare och äter färskt kött som innehåller vätska så behöver de inte lika mycket vatten. Detta gör att de naturligt inte dricker så mycket som kanske borde när de åter torrfoder. Detta leder till att urinen blir mer koncentrerat vilket kan leda till njur- och urinsjukdomar.

* Kattens låda ska aldrig vara nära en matplats. Katter är väldigt renliga djur så att ha toaletten när där de ska äta är helt oacceptabelt för en katt. Det ska också finnas riktigt med torr och ren sand så de kan gräva ordentligt när de är klara.