Farligt för din hund

Förra vintern fick ena av mina hundar i sig råttgift, vilken blev en både dyrbar och stressande upplevelse. Turligt nog var hunddagisfröken otroligt snabb att få tag i valpen, kasta in henne i bilen och störta iväg till veterinären. Den här gången gick allting bra och min hund fick inga skador, men det fick mig att fundera över hur många vardagliga saker det finns som vi människor älskar och äter ofta, men som kan vara direkt livsfarliga för din hund. Jag har listat sex livsmedel och andra ämnen som din hund absolut inte skall få i sig, men det finns förstås många fler. Försäkringsbolagen, t ex Agria, brukar ha bra information på sina hemsidor, så där kan det vara bra att läsa på.

1. Choklad & kakao
De flesta hundar älskar choklad, men kakaon innehåller teobromin som är mycket skadligt för hundar, även i små mängder. Symptomen är bland annat kräkningar, darrningar, feber, ökad törst och hjärtklappning.

2. Vindruvor & russin
Både vindruvor, russin och korinter är skadliga för hundar och kan i värsta fall orsaka njursvikt. Symptom att hålla koll på är ökad törst, kräkningar, diarré, apati och buksmärtor.

3. Värktabletter
Ge aldrig din hund värktabletter utan att konsultera din veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till att din hund blir förgiftad.

4. Jäst & deg
Om din hund får i sig jäst eller deg, kan denna börja jäsa i magen och faktiskt orsaka alkoholförgiftning och berusning. I måttliga mängder är detta inte livshotande, men det är naturligtvis mycket obehagligt för hunden. Håll utkik efter vinglighet och ostadighet om din hund har fått i sig jäst.

5. Glykol
Glykol lär ha en sötaktig smak och många hundar tycker det smakar fantastiskt gott. Både kylarvätska och spolarvätska till bilar innehåller glykol och detta är mycket giftigt även i små mängder. Glykolen bildar kristaller i njurarna och vanliga symptom är ökad törst, vinglighet och nedsatt njurfunktion. Ta dig genast till en veterinär om du misstänker att ditt husdjur har fått i sig glykol!

6. Xylitol
Med dagens alla lättprodukter har sötningsmedlet Xylitol blivit mycket vanligt och finns till exempel i tandkräm, läsk och godis. Xylitol sänker blodsockernivån hos hunden och kan framkalla kräkningar, diarré, kramper och skakningar.

Som hundägare är det bra att vara påläst om vad som är farligt för din hund innan olyckan är framme. Själv har jag satt upp en lista med farligheter på insidan av skafferidörren för att alltid ha nära till information om jag misstänker att de har glufsat i sig något de inte borde. Hundar är smarta på alla möjliga vis, men inte när det gäller den egna hälsan!

Hur gör du för att hålla koll på att din hund inte får i sig något skadligt? Dela gärna med dig av dina råd i kommentarerna!

 

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

Du kannst folgende HTML-Tags benutzen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>